واژهٔ زمرد عربیشدهٔ «اسماراگدوس» یونانی است. که خود گویا از واژهای سانسکریت به معنی سبز گرفته شده. نام اصلی فارسی آن دوال یا دوبال است.از نظر ترکیب شیمیایی و کانیشناسی، زمرد با فرمول Be3Al2(SiO3)6 از بریلیوم، آلومینیوم و سیلیکات تشکیل شدهاست که به همراه آکوامارین آبی، مورگانیت صورتی، هلیودور طلایی و بریل با رنگ پریده سبز به خانواده بریل تعلق دارد. بریل خالص بیرنگ است. اضافه شدن مقادیر ناچیزی کروم و وانادیوم، رنگ سبز زیبای زمرد را پدیدمیآورد.
زمرد به معنای سبز میباشد.
سختی زمرد ۸–۷٫۵ میباشد.
زُمُرُّد گونهای بریل و دارای چمک بلورین و بسیار زیباست و به رنگهای سبز، سبز مایل به سیاه، سبز مایل به سفید، سبز مایل به زرد نیز یافت میشود.
زیبایی رنگ زمرد مربوط به کروم و وانادیوم درون آن است.
زمرد معمولاً دارای ناخالصی میباشد که برای تشخیص زمرد طبیعی از مصنوعی بسیار مفید است.
شاخص زمردها کلمبیایی هستند که مشهورترین زمردها به این کشور تعلق دارند. کشور کلمبیا در آمریکای جنوبی، در صدر کشورهای تولیدکننده زمرد جهان قرار دارد. حدود ۱۵۰ ذخیره زمرد در این کشور شناخته شده که مهمترین و مشهورترین این ذخایر، معادن موزوMuzo و شیوور Chivor هستند که در زمانهای گذشته توسط تمدن اینکاها، معدنکاری و استخراج میشدهاند. از نظر اقتصادی مهمترین معدن کلمبیا، معدن کاسکیوز Coscuze است که به صورت تقریبی حدود سه چهارم زمرد تولیدی کلمبیا از این معدن استخراج میشود. زمردهای کلمبیایی از زمردهای دیگر کشورها کاملاً متمایز هستند و به جرات میتوان گفت که مرغوبترین و خوشرنگترین زمردها، به کلمبیا تعلق دارد.